Jobbik-rajongóknak és szélsőfideszeseknek:

A sajtószabadságban csak egy kis rész az, ami tiltja, hogy leírhassátok, hogy a mocskos zsidók mocskosak és zsidók. Tudom, hogy sokaknak ez nagyon fáj, de enélkül mi, normális többiek megvagyunk.

Persze emiatt a tiltás miatt nem érdekel benneteket a sajtószabadság többi része, ami nem szórakoztató gyűlölködés, hanem a hatalom kontrollja. Az újságírókra pont azért van szükség, hogy szóljanak, ha a hatalom (valsz tövényesen megválasztott) birtokosai visszaélnek a hatalmukkal.

Az új médiatörvénnyel éppen ez a baj: befolyást szerez az újságírás felett. Ezentúl nem egy független bíróságon keresztül lehet panaszt tenni, ha nem tetszik a vezetőknek, amit egy lap írt, hanem szólnak Szalai Annamáriának, aki saját hatáskörben elbírál, dönt, bírságot szab ki, esetleg visszavonja az adott médium engedélyét.

Tudom, hogy ez még mindig sok így egyszerre, úgyhogy következzék egy extrém, ámde fiktív példa. A valósággal kapcsolatos egyezések satöbbi.

A Magyar Nemzet megírja (muhaha), hogy Szíjjártó Péter az állami akoltartalomból birkákat irányít át saját juhnyájába, azokat Gyurcsánynak és Lendvai Ildikónak öltözteti, majd felváltva lő rájuk egy engedély nélküli pisztollyal, illetve behatolást végez engedélyhez nem kötött dildókkal, ám az állatok akarata ellenére. Ennek megfelelően a Magyar Nemzet állami tulajdon megdézsmálása, tiltott fegyverhasználat és állatkínzás miatt nyomozást sürget.

Viktornak ez nem tetszik, de szereti régi emberét, ezért telefonál Szalai Annamáriának, aki meggyőzi (muhaha 2.0) az elsöprő Fidesz-többségű (100%) médiakuratóriumot, hogy ezt az írást le kell tiltani. Persze nem ezzel a szóval, hanem első körben kiszabnak egy 200 millás bírságot a MNre, és kötelezik a helyreigazítás leközlésére. Erre a MN nem hajlandó, mert elkötelezett híve a pártokon túlmutató igazságnak, és annak az elvnek, hogy a törvény mindenkire vonatkozik. Erre a médiahatóság kötelezi a MN-et, hogy fedje fel a titkos forrását, és azonnali betekintést követel az ügy újságírói kartotékjaiba. Ezt a MN szintén nem akarja megtenni, mert a titkos informátorokat védeni kell, az illetőnek tönkre fog menni az élete, ha kiderül, hogy kicsoda. Innen már nincs nagy játszma. Az MN főszerkesztője saját irodájában falja fel az informátor kartotékját, ezzel egyidőben pedig kézhez kapja az értesítést, miszerint az MN médiaengedélyét visszavonták, a továbbiakban a lap nem jelenhet meg.

Az eredmény: az MN kifizeti a bírságot, emiatt kirúgja az újságírók többségét, ami nem is olyan nagy baj, tekintve, hogy a lap amúgy sem jelenhet meg, tehát megszűnik. Volt egy cikk, amit egy ember a bíróságon hajlandó lett volna alátámasztani, de előbb nem, mert tönreteszik. A Fidesz pedig a nyakára lépett egy kényes ügynek, mielőtt elharapózott volna. Ja, a lap a bírság miatt még azelőtt tönkremegy, hogy a független bíróság elé jutna az ügy, mert a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya.

Na, pl ez a baj az új médiatörvénnyel. Nem bérrettegőkről van szó, hanem a sajtószabadság korlátozásáról, amit a hatalom a saját érdekeinek megfelelően tud kihasználni. Nem biztos, hogy ki fogja, de ha ki akarja, a lehetőség adott. Nem adnék töltött pisztolyt senki kezébe abban bízva, hogy úgysem akar majd lelőni. Mert mi van, ha mégis?

Itt a mese vége, gyerekek, jövő héten azt magyarázom el, hogy miért csak alulképzett, ostoba emberek vannak a rasszisták között.

A bejegyzés trackback címe:

https://bemorgo.blog.hu/api/trackback/id/tr352550323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása